КРАСНОПІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Гайсинський район Вінницька область
gov.ua
державні сайти України
 

Що таке амністія та чого очікувати у разі прийняття даного закону у 2020 році

Дата: 20.05.2020 10:47
Кількість переглядів: 3045

                

Амністія – це інститут у кримінальному праві, функції якого полягають у повному або частковому звільненні від відбування покарання осіб, визнаних винними у вчиненні злочину або кримінальні справи стосовно яких розглянуті судами, але вироки стосовно цих осіб не набрали законної сили. Застосування амністії регулюється спеціальним законом «Про застосування амністії в Україні», Кримінальним кодексом України, Кримінальним процесуальним кодексом, а також законами про амністію, які Верховна Рада України може приймати не частіше одного разу протягом кожного календарного року. Проте, востаннє такий закон був прийнятий ще у грудні 2016 року, тобто більше 3-х років тому. Але, завдяки новосформованій Верховній Раді, у березні 2020 року був розроблений та поданий законопроєкт № 3181 від 06.03.2020 року «Про амністію у 2020 році».

         Повернемось до аналізу проєкту. Метою прийняття даного законопроєкту є зменшення кількості осіб, які утримуються в місцях позбавлення волі, та як наслідок, заощадження бюджетних коштів, що витрачаються на утримання засуджених. Законопроєкт містить аналогічну структуру порівняно із законом 2016 року, проте, є певні відмінності, що амністія в першу чергу поширюватиметься на категорії засуджених, які найбільш соціально незахищені, а це:

  • неповнолітні особи;
  • жінки, а також чоловіки, які мають дітей віком до 16 років або дітей з інвалідністю;
  • особи з інвалідністю першої, другої та третьої групи;
  • хворі на туберкульоз;
  • особи, у яких наявні онкологічні захворювання;
  • учасники бойових дій;
  • особи, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України;
  •  особи, які брали безпосередню участь в АТО, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування агресії РФ у Донецькій та Луганській областях;

Крім того, для застосування амністії враховуються наступні критерії:

  • незначна суспільна небезпека діянь, що вчинила особа, яка відбуває покарання;
  • об’єктивні фактори (тяжка хвороба, похилий вік тощо), що суттєво знижують небезпечність осіб, яких пропонується звільнити від відбування покарання;
  • значний строк відбутого засудженими особами покарання на момент проголошення амністії.

Законопроєктом також встановлено, що амністія не застосовується до осіб, які скоїли тяжкі та особливо тяжкі злочини, а також особи, які вчинили злочини з використанням службового становища (корупційні злочини).

 

Матеріал підготував:

Заступник начальника Гайсинського районного відділу

філії Державної установи «Центр пробації» у Вінницькій області

майор внутрішньої служби    Станіслав Печенюк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора