КРАСНОПІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Гайсинський район Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua
державні сайти України
 

Із страв славетних українських є найдревніша страва - борщ!

Дата: 05.09.2021 08:38
Кількість переглядів: 725

Фото без описуФото без опису

Із страв славетних українських є найдревніша страва - борщ!

Саме цій автентичній українській смакоті був приурочений Фестиваль борщу, який традиційно в Кивачівці єднається з Днем села. Фестиваль борщу - це не просто народне свято - це ще й змагання місцевих господинь в приготуванні найсмачнішого борщу. Цьогоріч за титул найсмачнішого змагались кухарі місцевої школи, дитячого садка та господині із Цвіліхівки. Правду кажуть - скільки господинь, стільки й борщів, тому переможених не було, лише переможці, щоправда, особливу смакову родзинку, за результатами незалежного журі, мав борщ «Козацький» Кивачівської ЗОШ. 
Доки варилися борщі, на центральній площі села відбувалося феєричне дійство - Кивачівка приймала гостей - делегації з усіх старостатів з їх творчими колективами. З особливим вітанням до присутній звернулася голова Краснопільської територіальної громади Катерина Романенко, адже Кивачівка була в числі тих сіл, які заклали основу об‘єднаній громаді ще на першому етапі реформи децентралізації. Вітав кивачівців та гостей свята регіональний директор Гайсинського виробничого підрозділу ПрАТ «Зернопродукт МХП» Сергій Цимбалюк. Найщиріші побажання від імені старост громади висловила староста Михайлівського старостату Валентина Топочканова. Ну і,звісно, кожна делегація вітала Кивачівського старосту Михайла Ставничого запашними короваєм. 
Квітами, подарунками та музичними вітаннями віншували в цей день старійшин села - О.С.Кириченка (95років), О.П.Левченка (94 роки), Н.Б.Рябошапку (94 роки), О.А.Олійник (90 років), О. К.Куцак (90 років). Особливі слова вдячності за материнську жертовність лунали на адресу В.І. Кириченко - багатодітної матері, яка народила і виховала дев‘ятеро дітей, має 25 онуків і 2 правнуків.  
З теплотою згадали і подружні пари Сергія Івановича і Пелагеї Миколаївни Вдовиків, Леоніда Мироновича і Анастасії Григорівни Коваленків, Анатолія Антоновича і Марії Тодосівни Лебедів, які цьогоріч відзначають «золотий» ювілей свого подружнього життя. 
Саме в День села Кивачівка мала двох іменинників - 82 роки виповнилося Володимиру Андрійовичу Цимбалу і 8 років - Яні Віталіївні Притуляк. 
Ну і як було не привітати найменших жителів громади?! З часу останнього Дня села в Кивачівці народилося дев‘ятеро діток - Матвійко Міщенко, Артемко Омельченко, Матвійко Конопацький,  Єлизаветочка Тороп, Златославочка Крошко, Марійка Марчук, Діаночка Притула, Мирославка Стоян, Аделіночка Конопацька. Всі вони отримали подарунки на згадку про свій перший День села. 
По-особливому тепло вітали односельчани й свою листоношу - Надію Семенівну Бондар, котра цьогоріч святкує подвійний ювілей - власне 60 - річчя та 10 років роботи на посаді листоноші. 
У пам‘яті цвіліхівців ще й досі той важкий шлях, який пройшли гуртом у будівництві сільського водогону. І хто зна, як би склалася доля цього проекту, якби не ініціатори усіх будівельних справ В.П.Кащеєв та В.В.Костенко. Їм теж дякували люди добрими словами і бурхливими оплесками. 
В кожному куточку цього велелюдного дійства відчувалась велика праця усіх, хто безпосередньо долучився до його організації та підготовки, та великого кола благодійників, котрі зробили все, аби свято стало цікавим і для найменших жителів села, і для молоді, і для людей поважного віку. Тож голова громади К.М.Романенко висловила подяку ПрАТ «Зернопродукт МХП» ( В.Л.Прокопчук, С.П.Цимбалюк) ТОВ «Теплик-Агро» (В.Г.Анченко), СФГ М. Пастушенка, депутату Кивачівського старостинського округу Т. В. Пастушенко, приватному підприємцю В.П.Лозоватому, директору Кивачівської ЗОШ І-ІІІ ст. Ю.О. Брацюку, завідувачці ДНЗ «Сонечко» А.М.Москаленко, завідувачці Кивачівським ФАПом Л. Ф.Неволі. Особливе «Дякую!» лунало на адресу всіх творчих колективів, які вразили присутніх своєю професійністю, багатогранністю таланту справжніх майстрів аматорської сцени. 
Ну а в кінці фестивалю було щедре, гостинне частування - борщем, юшкою, шурпою, смаженою картоплею, шашликами, пампушкам, коржами та безліччю здоби і солодких смаколиків. Найбільше вразили різноманіттям страв, подачею та згуртованістю цвіліхівські господині. Їх столи ломилися від наїдків, а пригощання були щедрими і гостинними. Свято тривало до пізнього вечора, а мелодії духового оркестру приємно вразили представників старшого покоління, змусивши поринути спогадами в роки своєї юності. 
З Днем села, Кивачівко! До наступного Фестивалю борщу!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора