КРАСНОПІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Гайсинський район Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua
державні сайти України
 

Сьогодні Міжнародний день пам‘яті жертв Голокосту.

Дата: 27.01.2024 12:01
Кількість переглядів: 14

Фото без опису

Сьогодні Міжнародний день пам‘яті жертв Голокосту.

Це день болю та страждань мільйонів невинних жертв. Він присвячений жертвам геноциду єврейського народу в часи Другої світової війни та представникам інших спільнот, яких знищували німецькі нацисти. Цього дня ми згадуємо та вшановуємо мільйони жертв - дітей, жінок, чоловіків, приречених нелюдами на жахливі страждання і смерть.

Не оминуло це лихо і нашу громаду. Донині біллю відгукуються події осені 1942 року, коли німецькі окупанти з усієї округи позганяли до корівників колишнього колгоспу євреїв, створивши там гетто для кількох тисяч осіб, серед яких переважали старші люди, діти, жінки. Їх тримали в нелюдських умовах, використовуючи на непосильних роботах. Потім їм наказали викопати величезну яму. Розстрілювали по черзі - стариків, потім забирали у матерів дітей, останніми позбавляли життя жінок. За спогадами очевидців, ще кілька днів по тому на місці розстрілу «дихала» земля…

Урочище Вербич с. Гранів теж стало місцем катувань єврейського населення. 17 єврейських сімей нацисти зігнали до сараю колишньої МТС. За згадками, там утримували близько ста осіб - в голоді, страху та знущаннях. Їх виганяли на ближню територирію, аби паслися, як худоба, а потім влаштовували «водопій» біля ставка поруч. Найбільше страждали діти…

За кілька тижнів змучених, знесилених людей погнали на територію колишньої цегельні. Там і відбулась страта. В 1984 році частину рештків розстріляних було перенесено до Меморіалу Слави у центрі села. А те мученицьке місце в урочищі Вербич і досі залишається нагадуванням наступним поколінням про той страшний геноцид.

Сьогодні ми знову протистоїмо всесвітньому злу, боронячи своє право на свободу, мирне життя та європейські цінності. Адже росія несе загрозу не лише для України, а й для всього світу. Тому що там, де починається агресія і терор, існує загроза для всього людства.

Бережімо пам‘ять про ті страшні події. Робімо все від нас залежне, аби наблизити нашу перемогу і покласти край війні. Вічна пам‘ять невинно убієнним. Вдячність нашим воїнам за захист.

Цінуймо життя, шануймо єдність - головну нашу зброю в боротьбі за волю і мирне майбутнє.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора