КРАСНОПІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Гайсинський район Вінницька область
gov.ua
державні сайти України
 

Якщо виникла пожежа в місцях з масовим перебуванням людей

Дата: 05.04.2019 13:12
Кількість переглядів: 314

                                              

Пожежі в театрах, концертних залах, на  дискотеках і стадіонах, в супермаркетах, на ринках,  підприємствах та в навчальних закладах небезпечні і жахливі своїми наслідками. Особливо небезпечна пожежа тоді, коли  людину, яка потрапила в непередбачувану ситуацію і не має відповідної підготовки, охоплює паніка. З історії великих трагічних пожеж ми знаємо, що люди під час пожежі отримують травми і гинуть не стільки від диму і вогню, скільки від дій, вчинених натовпом - виявляються розчавленими натовпом під час панічної втечі з палаючого приміщення.

                                            ЯК ДІЯТИ ПРИ ПОЖЕЖІ       

  • Перебуваючи в незнайомій будівлі або приміщенні, намагайтеся запам'ятати свій шлях.  Зверніть увагу на розташування основних та евакуаційних   входів - виходів.
  • Якщо по системі гучномовного зв'язку  ви почули сигнал оповіщення «Увага, пожежа!», і  навколо лунають крики людей: «Пожежа! Горимо!»; якщо ви відчули запах диму та побачили палаюче полум'я, намагайтеся зберігати спокій та витримку й не піддавайтесь паніці - зателефонуйте в «Службу порятунку «101»!
  • Намагайтесь  визначити,  звідки походить небезпека  та наскільки швидко розповсюджується вогонь.  Спокійно, без паніки покиньте приміщення найбільш безпечним шляхом.
  • Якщо рухатися доведеться в натовпі, зігніть руки в ліктях і притисніть їх до боків, стиснувши кулаки. Рухайтеся вперед, нахиливши корпус трохи назад, стримуючи натиск спиною.
  • Не наближайтеся до місць з  великою концентрацією диму.
  • Не намагайтеся рятуватися на верхніх поверхах або у віддалених приміщеннях – це вкрай небезпечно для життя!
  • Під час пожежі забороняється  користуватися ліфтом.

                                                                                              

Якщо обставини склалися так, що через сильний дим і спеку ви не можете залишити будівлю, знайдіть безпечне місце і чекайте допомоги рятувальників. Постарайтеся визначити своє місцезнаходження: зв'яжіться по мобільному телефону зі «Службою порятунку «101»!  або родиною, друзями; кричіть та розмахуйте яскравою ганчіркою (елементом одягу) у вікні  - допомога не забариться!

 

                                              Навчально-методичний центр ЦЗ та БЖД Вінницької області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора