КРАСНОПІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Гайсинський район Вінницька область
gov.ua
державні сайти України
 

Харчування без ковбаси і сардельок, зате зі свіжим м‘ясом і молочними продуктами.

Дата: 31.08.2021 08:44
Кількість переглядів: 635

Фото без опису

Харчування без ковбаси і сардельок, зате зі свіжим м‘ясом і молочними продуктами.

Питання готовності навчально-виховних закладів громади було ключовим під час наради з директорами шкіл та завідувачами закладів дошкільної освіти, котра відбулася днями в Краснопільській сільській раді. Керівництво закладів сповна використало період літніх канікул, щоб здійснити поточні ремонти приміщень шкіл і дитсадків, закупити необхідний інвентар та обладнання, завершити благоустрій прилеглих територій. 
За словами начальника відділу освіти, культури, молоді і спорту сільської ради Н. Стрижавської, всі заклади до початку нового навчального року готові, в стадії завершення - закупівля меблів та оснащення для класів, які працюватимуть в рамках загальнодержавної програми «Нова українська школа». Ситуацію пояснюють запізнілим надходженням державної субвенції для НУШ. 
Активно йде вакцинація працівників закладів освіти. Станом на 27 серпня поточного року щеплення отримали 75% членів їх трудових колективів. 
Найбільш обговорюваним було питання шкільного харчування та тих змін, які запроваджує в закладах освіти реформа харчування. 
Як відомо, 1 січня 2021 року набув чинності наказ МОЗ від 25.09.20 року N 2205 «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів середньої освіти», а 24 березня цього року Кабмін прийняв постанову N305 «Про затвердження норм та порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», яка набуває чинності 1 вересня 2021 року. 
За новими нормами харчування, в закладах освіти обмежено кількість споживання солі, цукру, жирів рослинного і тваринного походження, соків з великим вмістом цукру. Виключено з меню ковбасні вироби, сосиски, м‘ясні, рибні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби. Зменшено кількість споживання хліба та картоплі, натомість збільшено норми молока та кисломолочних продуктів, м‘яса, риби, круп та бобових, овочів, фруктів, введено в меню цільнозерновий хліб. 
Звісно, це призведе до зростання вартості обідів, тож один день харчування дитини уже складатиме не 18, а 25 гривень. Але це вимушений крок, який обґрунтовується законодавчими вимогами. 
Дещо по-іншому складатиметься ситуація в школах Тополівки і Грузького. В цих двох закладах харчоблоки не відповідають вимогам системи НАССР, не мають умов для роздільного приготування рибних та м‘ясних страв та для поточності виробничого процесу. Тому тут для дітей буде забезпечено спрощене гаряче харчування, компенсуючи рибу і м’ясо іншими продуктами. Іншого виходу немає, оскільки вимоги Держпродспоживслужби дуже жорсткі і спрямовані виключно на інтереси дітей і захист їх здоров‘я. 
Директорами шкіл було розроблено єдине чотиритижневе меню. Укладено угоди з постачальниками продуктів харчування, адже всі школи району з недавніх пір є окремими юридичними особами, тож повністю здійснюють незалежну господарську діяльність, а директори несуть персональну відповідальність за організацію навчально-виховного процесу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора