КРАСНОПІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Гайсинський район Вінницька область
gov.ua
державні сайти України
 

Про дітей і для дітей

Дата: 07.09.2021 15:55
Кількість переглядів: 723

Про дітей і для дітей

Саме такою була головна тематика питань, які увійшли до порядку денного 14 позачергової сесії Краснопільської сільської ради 8 скликання, яка відбулася 7 вересня поточного року. 
Депутати заслухали інформацію начальника відділу освіти, культури, молоді і спорту Н. П. Стрижавської про організацію харчування дітей в закладах освіти Краснопільської сільської ради на 2021-2022 навчальний рік та обговорили новації в системі дитячого харчування, виходячи із рекомендацій Міністерства охорони здоров‘я та Держпродспоживслужби, які уже знайшли своє законодавче обґрунтування. Тож з 1 вересня, згідно затвердженого рішення сесії, вартість харчування однієї дитини на один день в закладах дошкільної освіти громади становитиме 50 грн, в школах - 25 грн. 
За рахунок коштів місцевого бюджету і в школах, і в дитячих садках харчуватимуться діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах; діти 1-4 класів, які отримують допомогу відповідно до ЗУ « Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім‘ям»; діти, один із батьків яких загинув (пропав безвісти), помер під час захисту незалежності та суверенітету України. 
За кошти місцевого бюджету також харчуватимуться діти, батьки яких є учасниками антитерористичної операції, учасниками бойових дій; діти із сімей, переміщених із тимчасово окупованих територій; діти з інвалідністю; діти, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. 
Учні 1-11 класів з багатодітних родин харчуватимуться шляхом співфінансування: 50% - за рахунок коштів місцевого бюджету, 50% - за кошти батьківської плати. 
За кошти бюджету також харчуватимуться діти 1-11 класів, які навчаються за індивідуальною формою навчання. Всі інші учні 1-11 класів харчуватимуться за рахунок батьківської плати, а працівники закладів освіти - за рахунок власних коштів.
Що стосується дитячих садків, то депутати проголосували за встановлення 40% розміру батьківської плати за харчування дітей. Лише 50% за харчування платитимуть багатодітні родини.
Йшлося і про якість дитячого харчування, яка суттєво зміниться за рахунок особливих вимог до продуктів, збагачення раціону овочами, фруктами, молочною продукцією. Деякі страви будуть незвичними для дітей, але введення їх в меню стане першим кроком до формування у дошкільнят і учнів шкіл розуміння ролі правильного харчування та нових підходів до здорового способу життя. 
Вартість харчування в певній мірі зросте, але виключно за рахунок введення в раціон свіжого м‘яса, молока, йогуртів, твердих сирів, цільнозернового хліба, фруктів. Але харчування чималої когорти учнів та вихованців дитсадків (пільгові категорії) повністю чи наполовину візьме на себе бюджет громади.

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора