КРАСНОПІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Гайсинський район Вінницька область
gov.ua
державні сайти України
 

Роз’яснення щодо прав та обов’язків громадян під час проведення профілактичних щеплень

Дата: 04.10.2021 13:18
Кількість переглядів: 1283

 

Роз’яснення щодо прав та обов’язків громадян під час проведення профілактичних щеплень

 

Юристи Гайсинського місцевого центру з надання БВПД, проаналізувавши норми законодавства та інформацію, яку надає Міністерство охорони здоров’я на своєму офіційному сайті,  підготували роз’яснення щодо прав та обов’язків громадян під час проведення профілактичних щеплень.

 

В карантинних умовах, в яких всесвітня спільнота перебуває останні 2 роки, питання вакцинації стоїть гостро щодня. Протягом цих років з’явилася низка вакцин різних виробників, одні з яких викликають довіру, інші – ні. Українське суспільство, як і будь-яке інше у цей непростий час, поділилося на два табори: прихильників і противників вакцинації. Проте у питанні вакцинації, крім особистих переконань, кожен із нас має керуватися також здоровим глуздом і законодавством задля уникнення негараздів.

 

Перш за все потрібно розуміти, що вакцинуватися чи ні може вирішити лише сама людина, змусити її до цього ніхто не має права, але якщо особа працює за спеціальністю, яка передбачає постійний контакт зі значною кількістю людей, то цілком логічно, що роботодавець і суспільство може вимагати, аби така людина була вакцинована. 

 

До хвороб, для профілактики яких є обов’язковими щеплення, належать: туберкульоз, гепатит В, дифтерія, кашлюк, правець, поліомієліт, гемофільна інфекція, кір, краснуха, паротит. Тобто обов’язковими плановими можуть бути щеплення лише від цих десяти захворювань. Проте існує ще один вид профілактичних щеплень: за епідемічними показаннями. Такі щеплення проводяться при ускладненні епідемічної ситуації, тобто збільшенні випадків захворювання певною інфекційною хворобою. Рішення про проведення щеплень за епідемічними показаннями на відповідних територіях та об’єктах приймають головний державний санітарний лікар України, головні санітарні лікарі областей, АР Крим, Києва та Севастополя, головні державні санітарні лікарі центральних органів виконавчої влади.

 

Від проведення щеплень пацієнти звільняються за висновком лікаря. У випадку проблем зі здоров’ям та протипоказань обов’язково варто взяти у лікаря довідку про це.

 

Кожна особа при проведенні профілактичних щеплень має такі права:

  • Право надати згоду на проведення профілактичних щеплень  (повнолітнім – за їх згодою; особам до 15-річного віку – за згодою їхніх батьків або інших законних представників; особам від 15-ти до 18-ти років щеплення проводяться за їх згодою та згодою батьків).
  • Право на відмову від проведення щеплень.
  • Право на отримання від лікаря повної, своєчасної та достовірної інформації у доступній формі.
  • Право на безоплатне проведення щеплень відповідно до календаря профілактичних щеплень 
  • Право на вибір медичного імунобіологічного препарату, якщо в Україні зареєстровано декілька однотипних препаратів різних виробників
  • Право законних представників бути присутніми під час проведення профілактичних щеплень їхнім дітям.

 

Щеплення і медогляди – це не лише право, а й обов’язок кожного пацієнта, закріплений Законом України. Законом передбачено, що всі громадяни повинні піклуватися про своє здоров’я та здоров’я дітей, не шкодити здоров’ю інших громадян, а у передбачених випадках проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення.

Якщо ви вирішили вакцинуватися, то перш за все переконайтеся, що ваші права не порушують. До того, як провести процедуру вакцинації, лікар має оглянути вас, також вам повинні надати відповіді на всі питання щодо вакцинації, які ви поставите. Ви повинні підписати інформовану згоду на щеплення. Варто поцікавитися у лікаря про можливі реакції на вакцину та запитати, якими препаратами для зниження температури можна користуватися, якщо постане така необхідність. Також поставте запитання щодо того, які симптоми можуть сигналізувати про те, що потрібно звернутися за медичною допомогою після вакцинації. Лікар повинен знати, чи бували у вас алергічні реакції чи будь-які побічні реакції під час проведення інших щеплень, важливо повідомити медперсонал і про свої хвороби чи порушення у роботі організму. 

 

Профілактичні щеплення повинні проводитися при дотриманні санітарно-протиепідемічних правил і норм, лише одноразовими або самоблокувальними шприцами.

 

Якщо ви все ж таки вирішили не вакцинуватися, ви маєте усвідомлювати смертельні ризики, які створюєте для себе, своїх дітей, оточуючих. Вакцини захищають від надзвичайно небезпечних хвороб, які можуть призвести до ускладнень або смерті. Але це завжди лише ваш вибір, – тому держава, чиновники і роботодавці повинні його поважати. Відмова від вакцинації не повинна стати причиною дискримінації і не може бути підставою для покарання.

 

Саме тому відмова від щеплень повинна бути не лише озвучена, а й відповідним чином оформлена: обов’язково ставиться позначка про те, що медичний працівник надав роз’яснення про наслідки такої відмови. Відмову підписує або сам громадянин або якщо це дитина – його батьки чи опікуни, також свій підпис ставить медичний працівник.

Якщо ви вирішили відмовитися від вакцинації для запобігання COVID-19, то юристи ресурсу “Практика ЄСПЛ. Український аспект” радять написати письмову відмову, яку можна оформити як відмову від участі в клінічному дослідженні вакцини від COVID-19, або написати, що відмовляєтеся не від вакцинації, як такої, а від вакцинації конкретною вакциною з проханням зробити щеплення іншою більш дослідженою вакциною. 

 

У складних ситуаціях, пов’язаних з вакцинацією і відмовою від неї, краще проконсультуватися з довіреним лікарем та юристом.

 

Якщо під час вакцинації чи оформлення відмови від вакцинації ви зрозуміли, що ваші права порушують, то ви можете звернутися до головного лікаря медзакладу, Департаменту охорони здоров’я або зателефонувати на гарячу лінію Уряду – 1545.

 

Якщо ви бажаєте отримати юридичну консультацію з цього чи будь-якого іншого питання, можете звернутися до Гайсинського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м.Гайсин, вул. Івана Франка, 28, або до інших центрів та бюро системи безоплатної правової допомоги. Телефон: (04334) 2–01–00, 2-01-11; (097) 224-66-96.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора