КРАСНОПІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Гайсинський район Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua
державні сайти України
 

Що необхідно знати пересічному громадянину про африканську чуму свиней (АЧС)

Дата: 20.02.2024 16:17
Кількість переглядів: 71

       З метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації на території Гайсинського району Гайсинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області рекомендує власникам, які утримують поголів’я свиней посилити заходи з профілактики та попередження занесення збудника африканської чуми свиней.

 Що необхідно знати пересічному громадянину про африканську чуму свиней (АЧС):

 

Африканська чума свиней - контагіозна вірусна геморагічна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків.

Вірус стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища: гине при температурі 60 °С протягом 30 хв.; у трупах свиней зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин - до 155 діб, копченій шинці - до 6 місяців, у ґрунті та гною - до 3 місяців, у солонині - до 1 року; у замороженому м’ясі (температура - 20 0С) – до кількох років, вірус консервується.

Вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини.

      АЧС є однією із найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для блокування її розповсюдження.

Що мають знати власники тварин про африканську чуму свиней (АЧС):

 

  • ознаки хвороби розвиваються дуже швидко;
  • хвороба надзвичайно заразна, може передаватися від однієї сприйнятливої тварини до іншої;
  • при захворюванні тварин змінюється їх поведінка та клінічний стан;
  • на збудник не діють антибіотики, тому не має лікування;
  • хворіють як домашні, так і дикі свині будь-якого віку.

Як відбувається зараження свиней:

 

  • шляхом безпосереднього контакту;
  • опосередковано: через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби; диких кабанів, бродячих тварин, птахів, мух та обслуговуючий персонал; при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.

Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС у господарство, необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

 

  • утримуйте свиней в приміщенні, дотримуючись закритого режиму роботи;
  • не здійснюйте утримання свиней в літніх таборах;
  • не утримуйте в одному приміщенні зі свинями інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір;
  • не дозволяйте відвідувати господарство стороннім особам;
  • не забивайте хворих свиней та не переробляйте туші захворілих тварин;
  • не купуйте тварин та продукції з них у місцях стихійної торгівлі;
  • догляд за тваринами здійснюйте лише у змінному спецодязі та спецвзутті, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;
  • не згодовуйте свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою;
  • щодня оглядайте свиней. При виявленні клінічних ознак захворювання або при загибелі свиней негайно повідомляйте спеціаліста найближчої державної установи ветеринарної медицини;
  • обов’язково забезпечуйте доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення необхідних ветеринарно-профілактичних заходів.

 

Пам’ятайте: лише суворе дотримання цих вимог дасть можливість уникати виникнення захворювання свиней та значних економічних збитків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора